Odnosi Srbije i Crne Gore

Okrugli sto o odnosima Srbije i Crne Gore održan je 25. marta 2019. godine. Teme koje su bile diskutovane odnosile su se, pre svega, na preplet unutrašnje i spoljne politike, uz razmatranje pitanja granica, statusa manjina, kao i suđenja za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.
U kratkim crtama, konstatovano je da je period nakon 2006. bio obeležen javnim sporenjima oko identitetskih pitanja i crnogorskim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Postupna promena regionalne politike Srbije od 2012/13. godine omogućila je da se relaksiraju i bilateralni odnosi sa susedima. Od 2013. su učestale posete na visokom nivou i politički odnosi su ušli u mirnije vode u odnosu na raniji period.
Tokom 2018. došlo je do promene u javnoj retorici o odnosima u negativnom smislu, o čemu svedoče učestali javni nastupi najviših predstavnika obe države. Obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata i posebno istorijskog značaja i tumačenja Podgoričke skupštine, te sporenja dva ministarstva kulture povodom programa ceremonije otvaranja Kulturnog centra Ivo Andrić u Pekingu pokazala su snagu istorijskih i identitetskih pitanja u bilateralnim odnosima.
Stoga se čini da je taj nestabilni preplet tekuće politike i crtica iz istorije postao definišući trend u javno izgovorenim rečima različitih zvaničnika i društvenih aktera u obe zemlje. Iako težina tih reči i dubina pojedinih tema ne dopire do nivoa problema koji postoje u odnosima Srbije sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, plahovitost i nepredvidljivost javnog govora predstavljaju specifičan problem u odnosima koji je potrebno dodatno analizirati i kontekstualizovati.
Kao predložak za diskusiju poslužile su analize autora Milana Igrutinovića (Beograd) i Borisa Marića (Podgorica).

Milan Igrutinović:
Odnosi Srbije i Crne Gore

Boris Marić:
Zapažanja u odnosima Srbije i Crne Gore